https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

31 Ocak 2023 tarihinde duyurusu yapılan 2. Tomris Uyar Öykü Yarışması’nın10 Nisan 2023 olarak belirlenmiş son başvuru tarihinde ve ilişkili olarak sonuç açıklama, ödül töreni tarihlerinde güncellemeye gidilmiştir.

 

Son Başvuru Tarihi: 14 Temmuz 2023

Sonuç Açıklama Tarihi: 25 Ağustos 2023

Ödül Töreni: 10 Eylül 2023

 

“Konuşmak da tehlikelidir.

İçte biriken sözcükleri boşaltmak…

 Hele konuşmayı bir kez unutmuşsan…”

Tomris Uyar

Bu yıl Tomris Uyar Öykü Yarışmasının ikincisini düzenliyoruz. Tomris Uyar’ın öykücülüğüne hayranlığımızdan adını verdiğimiz bu yarışma bize, “Meğer ne çok seveni varmış!” dedirtti. Başvuru sayısı öyle yüksekti ki, hepimiz şaşırdık… Öte yandan sevindik ve içten içe doğru yapmanın verdiği hazla gururlandık.

Edebiyatımızın önemli bir değeridir Tomris Uyar. Bu öykü yarışması onun adıyla, başvurular sürdükçe devam edecek. Geçen sene yapılan yarışmada finale kalan öyküleri kitaplaştırdık. Kapağına Tomris Uyar’ın o melankolik bakışını iliştirdik.

Öykü, edebiyatın en zor sanatlarından birisidir. Bir kere değil, iki kere değil, defalarca damıtmak gerekir kelimeleri. Satır araları satırlardan yüz kere daha kalabalıktır. Alan dardır ama derin, karanlık ve karmaşıktır. Makbul olan hep daha kısasını yazmak, okuru yüreğinden yakalamak ve sımsıkı tutmaktır. Tekrar tekrar okutup metni kendisiyle çarpmaktır.

2023 yılının teması FELAKET.

Kötü zamanlardan geçiyoruz. Dünyanın geneline sığlık, yüzeysellik, cahillik ve vasatlık hâkim. Post gerçeklik dedikleri bir yalanlar zinciri, hakikatin tahtına oturmuş salgın gibi yayılıyor. Güzel olan, iyi olan, adil olan küçümseniyor. Eli bağlı sanatın, gözü kapalı felsefenin ve yüreği dağlanmış edebiyatın. Ancak şafak, karanlığın en zifiri olduğu zamanlarda doğar. Onun habercisi, sezgileriyle bize yarını gösteren sanatçılardır. Bu yarışmanın kapısı, eli kalem tutan, öykü yazan tüm edebiyatçılara sonuna kadar -özgür ve adil bir şekilde- açıktır. İster bize felaketi yazsın, isterse felaketten çıkış reçetesini. Buyurun, söz sizde şimdi!..

 

Yarışma Jürisi; Faruk Duman, Berna Durmaz, Zeynep Eşin, Nurhan Suerdem, Deniz Poyraz’dan oluşmaktadır. Yarışmanın ön jürisinde ise; Duygu Harmancı, Aslı Esma Karaca, Erdal Taşkın, Gülcan Aksoy, Alkım Doğan yer almaktadır.

Birincilik ödülünü alan yazarın hazırlayacağı öykü dosyası, Ayrıkotu Kitap tarafından kitaplaştırılacaktır.

İkinci olan yazarın öyküsü kitap seçkisinde, üçüncü ve dördüncü olan yarışmacıların öyküleri ise edebiyat dergilerinde yayımlanacaktır.

 

Yazı-Yorum Edebiyat Dergisi § Ayrıkotu Kitap

 

 

  1. TOMRİS UYAR ÖYKÜ YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

 

Amaç

Tomris Uyar’a olan sevgimizin ve hayranlığımızın altını çizmek. Onu yeni nesile tanıtmak. Eserlerini gündem yapmak ve okunup tartışılmasını sağlamak.

Edebiyatımızı zenginleştirmek. Yeni öykücüleri keşfetmek. Yazıyı günlük hayatın uğraşları arasında üst sıralara taşımak. Bireysel ya da toplumsal meselelere derinlik kazandırmak. Felaket temasıyla farkındalığı arttırmak. Sözcük dağarcığımızı çoğaltıp, mümkünse dilimizin sınırlarını genişletmek.

Tema: Felaket

Kasıtlı olarak temayla ilgili çok fazla açıklama yapmıyoruz. Bu tema bir metafordur ve yazarların düş gücünün insafına kendisini bırakmıştır.

 

Katılım Koşulları

  • 18 yaş üzeri ve öykü türünde kitabı yayımlanmamış kişiler yarışmaya katılım sağlayabilir.
  • Öykü dili Türkçe olmalıdır.
  • Yarışmaya en fazla bir öykü ile katılım sağlanacaktır.
  • Öyküler daha önce dijital ya da basılı olarak herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.

Takvim

  • Öyküler, en fazla 1500 sözcükten oluşmalı ve word dosyası olarak gönderilmelidir.
  • Başvuru, adayın kendisi tarafından 2tomrisuyaroykuyarismasi@gmail.com e-posta adresine, 10 Nisan, saat 24:00’a kadar yapılmış olmalıdır.
  • Yarışmada kullanılacak olan rumuz daha önce hiçbir yarışmada kullanılmamış olmalıdır.
  • Başvuru için gönderilen e-posta, iki word dosyasından oluşmalıdır; birinci dosyada yazarın adı, öykü adı, belirlediği rumuz, adresi, cep telefonu, e-posta adresi ve kısa özgeçmiş bilgisi bulunmalıdır. Öykünün yer alacağı diğer dosyaya yazarın adı yazılmayacaktır. Dosyaların her ikisi de belirlenmiş olan rumuz adıyla kaydedilmiş olmalıdır; “rumuz-1” ve “rumuz-2” biçiminde. Düzenleme kurulu, jüri üyelerine, ön elemeden geçen adayların dosyalarını isimsiz iletecektir.

Süreç

Başvuru sahipleri, dereceye giren öyküler üzerindeki basılı ve dijital tüm telif haklarını bedelsiz olarak Ayrıkotu Kitap’a devretmişlerdir.

  • Gönderilen öykülerin hukuki, toplumsal ve edebi sorumluluğu yazarına aittir. Üçüncü kişilerin öykünün telif hakkı konusunda iddia ve talepleri olması durumunda öykü sahibi, uğranacak zarara karşı sorumlu olduğunu kabul eder.
  • Başvuru sahipleri yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılır.
  • Seçici Kurul’un yayımlanmaya değer bulduğu öyküler kitap haline getirilir.
  • Düzenleme kurulu, adayların dosyalarını yönetmeliğe uygunluk, özensizlik, belirgin anlatım sorunu, yazım hatası gibi yönlerden inceleyecektir. Yarışmayı düzenleyen kurum, ön seçici kurul oluşturma yetkisine sahiptir. Yarışmanın ön jürisinde; Duygu Harmancı, Aslı Esma Karaca, Erdal Taşkın, Gülcan Aksoy, Alkım Doğan yer almaktadır.
  • Seçici Kurul:

Faruk Duman

Berna Durmaz

Zeynep Eşin

Nurhan Suerdem

Deniz Poyraz

  • Seçici Kurul ve ön jüri üyelerinin birinci derece yakınları, yarışmaya başvuramayacaktır.

Ödüller:

Seçici Kurul’un birincilik ödülüne değer bulduğu öykü sahibi tarafından hazırlanan bir öykü dosyası, Ayrıkotu kitap tarafından kitaplaştırılacaktır.

İkinci seçilen öykü, bir öykü kitap seçkisi içinde yayınlanacaktır.

Üçüncü ve dördüncülüğe seçilen öyküler, dijital ya da basılı bir edebiyat dergisinde yayımlanacaktır.

  • Kazananlar, 10 Haziran 2023 günü açıklanacak ve 22 Haziran 2023 tarihinde, ödül gecesi düzenlenecektir.