https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

“Bir yazarın tıkanıklığı hakkında yazmak hiç yazmamaktan iyidir”

Charles Bukowski

 

Yazar tıkanması kaçınılmazdır ve her yazarın başına gelir. Yazar bazı dönemlerde bununla mücadele eder.  Engellerinizin nedenleri değişebilir, peki bu düşmanı nasıl yeneceğiz? Cevaplaması zor bir soru ve korkarım harika bir çözümü de yok.

Yazmanın olayı şudur: Bu bir sanattır, bilim değil. Ve buna böyle kabul etmememiz gerekir.

Büyük yazarlar bile yazma engellemesiyle karşı karşıya kalırlar. Ya da daha yeni başladıysanız nerde nasıl gözlem yapıp nelerden ilham alacağınız konusunda bir yoksunluk yaşayabilirsiniz.  Bazen yazar yazacak ilhamı bulamaz. Harekete geçmeniz için size ilham verebilecek harika filmler var. Aşağıda, yazarların yazmasına ilham olabilecek beş film listesi hazırladım;

  1. Forrester’ı Bulmak

Basketbolda iyi olan ve yazmayı seven genç bir delikanlı, beğenilen ancak münzevi yazar olan bir akıl hocası bulur. Ünlü yazar, genç delikanlının yazma yeteneğini geliştirmesine yardımcı olur.

James Bond’un size yazmayı öğrettiğini hayal edin. Bu filmin size hissettireceği şey bu. İncelikle işlenmiş bir hikâye. Genç bir çocuğun sesini, yaşamdaki yönünü nasıl bulduğuna dair mesaj veriyor. Film, bir yazar olarak büyümenize yardımcı olabilecek bir akıl hocasının rolünü vurguluyor. Ayrıca, işinizi dünyayla paylaşmanın önemini de. Size konfor alanınızdan çıkmayı ve kendinize inanmayı öğretiyor. Herhangi bir spoiler vermeden, sadece şunu söylemek istiyorum ki, yazar tıkanmasıyla karşı karşıyaysanız, filmi mutlaka izleyin ve motivasyon elde edin.

 

  1. Kurgudan Daha Yabancı

IRS için çalışan basit bir adamın karmaşık hikâyesi, bir gün kendi sesli anlatımına uyandığında, ünlü bir yazarın yeni trajik romanında ana karakter olduğunun farkına varır.

Kahraman kısa süre sonra, on yıldır yazar blokajı çeken ve romanları her zaman kahramanlarının ölümüyle biten bir romancının devam etmekte olan yeni kitabında başkahraman olduğunu anlar! Yayıncı, yazarın engellemesini kaldırmaya yardımcı olmak için şefkatli ama saçma sapan bir sorun giderici gönderir. Kahraman, bir komedi kahramanı mı yoksa bir trajedi mi olduğunu anlamak için edebiyat profesöründen yardım ister. Bu filmi izlemesi eğlenceli kurgu yazan birine gerçekten hitap edecek durumda. Kitaplarınızdaki karakterlerin genellikle kendi hayatlarına nasıl başladıklarını gösteriyor.

 

  1. Paris’te Gece Yarısı

Başarılı ama mutsuz bir senarist ilk romanını yazmak için uğraşıyor. Paris’te tatil yaparken kendini zamanda geriye 1920’lere yolculuk ederken ve edebi kahramanlarıyla tanışırken buluyor.

Filmde bu edebi kahramanlar tarafından verilen, Hemingway’in bu basit gözlemi gibi birçok harika yazma tavsiyesinde bulunuyor. Film, büyükleri incelemenin önemine ve filmde mücadele eden yazarın motivasyonunu tanıştığı ünlü yazarlardan nasıl aldığına odaklanıyor.

Film, esas olarak, izleyiciye sunduğu harika diyaloglar ve düşündürücü ilginç fikirler hakkında.

 

  1. Aşık Shakespeare

Film, Shakespeare’in aşk hayatının doğru bir tasviri olmayabilir. Ama dürüst olmak gerekirse, o zamanlar gerçekte ne olduğunu kim bilebilir. Bu film çok özel. Harika senaryo, kostümler ve oyunculuk dışında, ilhamın ve duyguların yazarları yazmaya nasıl motive ettiğini gösteren bir film.

Shakespeare, yazar blokajıyla karşı karşıyayken ve neredeyse yıkılmak üzereyken, güzel bir kadına âşık olur. Paylaştıkları sevginin yasak olması onu daha sevimli kılar. Aralarındaki tutkunun  ona güzel dizeler yazması için nasıl ilham verdiği, sizin de kalbinizi ilham ve umutla doldurabilir. Bu film, tutkuların ve duyguların yazmak için nasıl harika motive ediciler olabileceğini gösteriyor. Birine veya bir şeye âşık olan bir kişinin kâğıt üzerinde sihir örebileceğine de tanıklık etmemizi sağlıyor. Filmde Will’e (William Shakespeare) kadını nasıl sevdiği sorulduğunda “hastalık ve tedavisi gibi” diyor. Güzel replikler ve sımsıcak bir aşk hikâyesi için bu filmi izleyin.

  1. Ölü Ozanlar Derneği

Film 1959’da İngiltere’de özel bir okulun etrafında dönüyor. Okuldaki öğretmenlerin mizahı yok ve çok katı. Aynı zamanda, müfredat son derece zor. Yeni İngilizce öğretmeni, aynı okuldan mezun olan Bay John Keating (Robin Williams), öğrencilere edebiyat ve şiir öğretmek için alışılmışın dışında ama oldukça etkili yöntemler kullanıyor. Yöntemler gerçekten sıra dışı ve muhtemelen sizi birkaç kez güldürecek.