https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Anons 2018 yılında, Mahmut Fazıl Çoşkun’un yönetmenliğini yaptığı, Mahmut Fazıl Çoşkun ve Ercan Kesal’ın ise ortak senaristliğini yaptığı bir Türk filmidir. Türk – Bulgar ortak yapımıdır. Film 2018 yılında Malatya Film Festivali, Adana Film Festivali ve Venedik Film Festivallerinden çeşitli ödüllerle dönerek yılın en dikkat çeken projesi oldu.
Anons, 21 Mayıs 1963’te gerçekleşen bir darbe girişimini ve bu girişim sırasında gelişen olayları konu almaktadır. Bir grup subayın 1963 yılındaki bu olayda bir görevi vardır. Görev; İstanbul Radyo’sundan bir darbe bildirisi yayınlamak… Subaylar, askeri disiplinden kopmadan ve insan olduklarını unutarak göreve kitlenmişlerdir. Fakat bu görev sırasında başlarına bir kaç zorluk çıkar. Bu zorluklar çözülmeye çalıştıkça dolanan bir iplik gibi uzar gider ve ilerleyen saatlerde askeri disiplinin çözemeyeceği ve yalnızca insani kararların sonuca etki edeceği kararlar vermek zorunda kalırlar. Bu kararlar, gerçekleşen darbenin de bir sonucu gibidir.

Trajik bir olaya anlatan bu filmin, olaya zıt bir şekilde güldürü öğeleri içermesi de Mahmut Fazıl Çoşkun’un kendine has bir dil yaratma konusunda ki çabasını gösteriyor. Fakat bu deadpan mizah anlayışının başarılı olduğu konusunda pek emin değilim. Sinematografik anlamda iseuzun ve sabit kadrajlar, yağmurlu ve faili meçhul İstanbul geceleri dönemin ruhunu yansıtma açısından çok başarılı. 

Film, altyapısı olmayan ve herhangi bir amaca hizmet etmeyen, bir kolektif sonuçtan değil, kişisel bir baştan çıkan tüm eylemlerin hezimete uğrayacağı fikrini zihnimizde uyandırıyor. Bu, size politik bir mesaj olarak gelebilir fakat filmde bu mesajı destekleyen tek bir sahne, tek bir sekans yoktur. Bir darbe girişimi hikayesi yapıp da, nasıl bu kadar apolitik olunduğu eleştrileri yanı sıra filmin geneline baktığınızda bu eleştrilerin dışında başka bir anlamda çıkarabileceğimizi net bir şekilde görebiliyoruz. Filmin yönetmeni ise bu anlamlara ve tartışmalara girmek istemediğini, konudan çok filmin biçimine önem verdiğini belirterek anlattığımız tüm bu anlamları askıda bıraktı kanımızca. 
Nihayetinde Festivaller bazında da yılın en iyi filmi olmaya aday bu çalışmayı kendiniz görerek bu kararı kendiniz vermeniz gerektiğini düşünüyoruz. O halde keyifli izlemeler…