https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

”-Doktor bu arada bu yolda gerekli hıza çıkmamıza olanak yok.

+Yol mu dedin? bizim gideceğimiz yerde yola ihtiyacımız yok.

Robert Zemeckis’in yönetmen koltuğunda olduğu, Bob Gale’ın yardımcı senaristlik, Steven Spielberg’in yürütücü yapımcılık yaptığı, 1985 yapımı bilimkurgu, macera ve komedi türündeki filmdir.  Zemeckis’in Romancing the Stone filminin gişedeki başarısına kadar senaryo, bütün büyük stüdyolar tarafından kırk defadan fazla reddedildi. Marty McFly rolü için  Eric Stoltz ile çekimlere başlandı. Ancak film ekibi Stoltz’un uygun olmadığını düşündü. Zemeckis’in Spielberg’e “Güldüreceğimizi umduğum kadar güldürdüğümüzü zannetmiyorum” demesiyle Stoltz kadrodan çıkarıldı, filmin gösterim tarihi olan 3.Temmuz.1985 tarihine kadar çekimler tekrar yapıldı. Bu yüzden filmin çekim süreci ile yayınlanması arasındaki zaman dilimi sadece on haftaydı. Yeni çekimlerde Michael J. Fox, Marty McFly’ı, Christopher Lloyd ise Emmett Brown’ı canlandırmıştı.

Film gösterime girdikten sonra, üç yüz seksen milyon dolar hasılat elde ederek yılın en başarılı filmlerinden biri oldu. Hugo Ödülleri’nde En İyi Dramatik Sunum ve Saturn Ödülleri’nde En İyi Bilimkurgu Filmi ödüllerini kazandı. Ayrıca Akademi Ödülleri, BAFTA ve Altın Küre adayı oldu. Filmin başarısının ardından, 1989 ve 1990 yıllarında iki devam filmi gösterime girdi. Ayrıca animasyon serisi hazırlandı ve tema parkı açıldı.

Geleceğe Dönüş, Marty adlı bir genç ile başlar. Orta sınıf bir ailenin en küçük çocuğudur. Dr. Brown beyaz dağınık saçlara sahip çılgın bir mucittir. McFly’ın Doktor ile olan yakın dostluğu, zamanda yolculuk yapabileceği gerçeğine tanık olmasını sağlar. Marty McFly ve Dr. Brown zamanda yolculuk yapabilen bir makine ile geçmişe, şimdiki zamana ve geleceğe giderek uzay-zaman sürekliliğinde bozulmaya neden olurlar. Seneryonun ilk halinde zamanda yolculuk için buzdolabı düşünülse de sonrasında bir DeLorean tercih edilmiştir. Bu makineyi kullanan genç Marty, ufak bir zamanlama hatasıyla gelecek yerine, geçmişe gönderilir. Otuz yıl öncesine dönen Marty’nin burada yaptığı bir hamle, kendi kaderini ilginç bir noktaya sürükleyebilecek bir hataya sebebiyet verir. Geri dönmek için Doktor’u bularak makineyi yeniden çalıştırması gerekir. Ancak Marty, Doktor’u ararken ailesi ile karşılaşır ve anne babasının birbirine aşık olmasına istemeden engel olur. Bu yüzden kendi varlığını dahi tehlikeye atar. Yaşanılan zaman kırılmasıa mani olmak için elinden geleni yapmaya hazır olsa da işler onun zannettiğinden daha zor olacaktır.

Film ana hatlarıyla zamanda yolculuk edebileceğinizi ve yardıma muhtaç olduğunuz anlara gidebileceğinizi iddia ediyor. Filmde oyuncuların başarısı göze çarpan bir unsurdur. Geleceğe Dönüş, klasik bir film olmasına rağmen klişelikten uzak, espiri anlayışıyla seyircisini tatmin ederken eğlenceli bir sinema zevki sunmaktadır.