https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Tüm dünya 31 Aralık’ta Çin’in Wuhan kentinden ilk Kovid-19 vakasının duyurulmasından beri bir bir tecrit altına alındı. Ülke olarak bizim sıramız ise 10 Mart’ta geldi. 10 Mart’tan beri bölüm bölüm evlerimizde daha fazla vakit geçirir olduk. Şu an dünyanın büyük bir çoğunluğu evde. Birçoğumuz evden çalışıyoruz, alışverişimizi dijital yöntemlerle yapıyoruz. Arkadaşlarımızda online mecralar üzerinden görüşüp, toplantılarımıza da bu şekilde katılıyoruz. Evlerimizde yer yer günümüz çok hızlı geçiyor, yer yer de gün bitmiyor.
 
Havaların giderek güzelleştiği günlerdeyiz. Günler böyleyken insanın aklı daha çok çeliniyor ya da dışarı olan özlem artıyor. Sinemaya gitmek, etkinliklere katılmak istiyoruz. Fakat bizler dışarı çıkmayalım diye bu etkinlikleri düzenleyenler bizlere güzel hediyeler düşünüyorlar.
 
MUBI ile İKSV FİLM SEÇKİSİ
 
Normal şartlarda, yani Kovid-19’suz bir dünyada, bu sene 10-21 Nisan tarihleri arasında 39. İstanbul Film Festivali düzenlecekti. Fakat salgın çerçevesinde bu toplumun sağlığını tehlikeye atacak diye festival İKSV tarafından ileri bir tarihe ertelendi. Tabii ki festivalin ertelenmesinin bir diğer zararı da sanatçılara ve bunu bizlerle paylaşanlara oluyor. Birçok bağımsız sanatçı için bu tarz festivaller kendilerini tanıtma alanı. Keza sponsorlar için de bu söylem geçerli. Bir sponsoru bilmezken bir festival afişinden öğrenme şansımız oluyor çünkü.
 
MUBI de 39. İstanbul Film Festivali’nin sponsorlarından biriydi ve biz evde kalanlar için bizlere İKSV ortaklığında güzel bir hediye verdi. Yeni tarih belirlenene kadar bizlerle ayrı kalmak istemiyorlar ve festivalde geçmişte gösterilmiş ödüllü filmlerden oluşan bir seçkiyle aynı tarihte karşımıza geliyorlar.
 
https://youtu.be/VLYR1n5VXJY
 
MUBInin, kaçırmış olanlar ya da yeniden izlemek isteyenler için bir araya getirdiği 12 filmlik bu özel seçki, festivalin ulusal ve uluslararası yarışmalarında Altın Lale, Jüri Özel Ödülü ve FIPRESCI Ödülü kazanmış filmlerden oluşuyor. Normalde MUBI’ye üye olduğunuzda 7 günlük bir deneme süresi verirken, bu filmleri rahat rahat izlemek isteyebileceğimizi de düşünmüşler ve  mubi.com/istanbul adresi üzerinden 30 günlük ücretsiz bir deneme süresi vermişler. Ama izleyecekseniz unutmayın, bu deneme süresi yalnızca mubi.com/istanbul adresi üzerinden yapılan aboneliklerde etkinleşiyor.
 
MUBInin İstanbul Film Festivali özel seçkisinde sırasıyla gösterilecek filmler ise şöyle:

  • Tony Manero (Pablo Larraín, 2008) – 28. İFF Altın Lale
  • Körlük / Blind (Eskil Vogt, 2014) – 33. İFF Altın Lale
  • Faydalı Hayat / A Useful Life (Federico Veiroj, 2010) – 30. İFF Jüri Özel Ödülü
  • Oslo, 31 Ağustos / Oslo, August 31st (Joachim Trier, 2011) – 31. İFF Jüri Özel Ödülü
  • Mikrofon / Microphone (Ahmad Abdalla, 2010) – 30. İFF Altın Lale
  • İşe Yarar Bir Şey (Pelin Esmer, 2017) – 36. İFF Ulusal Yarışma FIPRESCI Ödülü
  • Ne Yaptın Richard / What Richard Did (Lenny Abrahamson, 2012) – 32. İFF Altın Lale
  • Şeylerin Boktanlığı / The Misfortunates (Felix Van Groeningen, 2009) – 29. İFF Altın Lale
  • Taş Bebek / Papusza (Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, 2013) – 33. İFF Jüri Özel Ödülü
  • Camille Claudel, 1915 (Bruno Dumont, 2013) – 32. İFF Jüri Özel Ödülü ve FIPRESCI Ödülü
  • İmkânsızın Şarkısı / Norwegian Wood (Tran Anh Hung, 2010) – 30. İFF FIPRESCI Ödülü
  • 93 Yazı / Summer 1993 (Carla Simón, 2017) – 36. İFF Jüri Özel Ödülü

 
İSTANBUL EXPERIMENTAL ile HER GÜN BİR DENEYSEL FİLM
 
İKSV, evlerimize konuk olan tek yerli festival değil. Henüz iki yaşında olan İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali (ieff) de sitesi üzerinden iki yıldır festivalde gösterilmiş olan deneysel türdeki filmlerden bir seçki oluşturmuş. Festival ekibi her gün bir filmi, sitelerindeki “Screening Room” adresinden deneysel filmseverlerle buluşturuyorlar. İlk filmi 23 Mart’ta gösteren festival ekibi, her filmi 7 gün boyunca izleme olacağı sağlıyor.
 
Festival bünyesinde deneysel sinemayı birçok alt başlıkta inceliyor. Dünyadan çokça başvuru katılım talebi alan festival, bilimkurgudan belgesele birçok türde eser üreten yerli ve yabancı sanatçıya portfolyolarında yer veriyor. Festivalin kendi sayfasından film gösterimlerini takip edebilirsiniz.
 
MANHATTAN’DAN EVLERE KONUK: TRIBECA FİLM FESTİVALİ
 
Kovid-19 salgını ile dijitalde gerçekten sınırların olmadığını, siteler arası gezerken kimsenin pasaport istemediğini çok hızlı bir şekilde yaşayıp tüketiyoruz. Evet, belki evlerimizdeyiz ama bize dünyanın her yerinden açılan kapılarla aslında her yerdeyiz de. Salgınla beraber, 2020’de ertelenmeye ya da iptale doğru sürüklenen etkinlikler dijitale adapte oluyor. Robert De Niro tarafından kurulan Tribeca Film Festivali de bunlardan biri. 15-26 Nisan tarihleri arasında, bizlere kapılarını ta Manhattan’dan açıyor. Festival ekibi, kaynaklarının bir kısmını çevrimiçi yayınlayacağını açıklayarak krize adapte oldu.
 
İKSV gibi Tribeca da aynı dönemde,15-26 Nisan tarihleri ??arasında internet üzerinden, festival bünyesindeki 14 sanal gerçeklik (VR) filmi içeren Tribeca Immersive Cinema360, N.O.W. Creators Market, Industry Extranet Resource Hub, Jury and ART Awards, ve The Tribeca X Program bölümlerini bizlerle buluşturuyor. Bunlara ek olarak da yayınlanacak filmleri de site üzerinden düzenli duyuruyorlar.
 
BİR DİĞER GÜZEL HAREKET DE SXSW’DEN
 
SXSW festivali de eğer bu salgın patlak vermeseydi, katılımcıları ile 34. kez 13-22 Mart tarihleri arasında bir araya gelecekti. Fakat tabii ki onlar da herkes gibi bu etkinliği gerçekleştiremediler, iptal etmek zorunda kaldılar. Bu yine birçok etkinlik ekibi gibi onlara, sanatçılara ve sponsorlara büyük bir ekonomik darbe oldu.
 
SXSW; film, müzik ve interaktif medyayı kapsayan bir festival. Yani düzenlenen birçok festivale oranlara dijitale daha hızlı adapte olup bu krize bir çözüm de sunabilme ihtimali olan bir festival. Ki zaten kendilerinde bir çözümü de meydana getirdiler. 25 Mart’ta yaptıkları duyuru ile SXSW’da gösterilecek kısa filmleri sınırlı bir süre yani 30 gün boyunca Mailchimp ortalığı ile göstereceklerini açıkladılar. Biz bu haberi hazırladığımızda hala hazırlanan site üzerinden filmleri izleme şansınız var. Filmler 25 Nisan’a kadar siteden izlenebiliyor.
 
https://mailchimp.com/presents/sxsw/
 
Belki bu salgın ile evlerimize kapandık ama bedenimiz yerinde dururken zihnimiz sanıyorum daha da hareket eder oldu. Festivaller evlere geldi, konserler ve sanatçılar bizlerle canlı olarak daha çok buluşur oldu. Yani yine sanat bir kötü olayın daha merhemi oldu. Bu listedeki her bir festivalin çok güzel filmleri ve hazırladıkları seçkileri var. Gerçekten de her birinden önerebileceğim filmler var fakat bir an önce sözü uzatmayı bırakıp sizi mutfağa yönlendirmek istiyorum. Böylece mısırlarınızı patlatabilir, en sevdiğiniz koltuğunuzda, en sevdiğiniz pozisyonda bu harika filmleri izleyebilirsiniz.
 
Şimdiden keyifli seyirler.