https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Yazar İngiliz dilbilimcisi ProfesörJ.R.R Tolkien’dir ve yüzüklerin efendisi serisi ile fantastik dünyada kült diyebileceğimiz muazzam bir yapıt bırakmıştır. Tolkien 1937 de yaşayan çocuklar için yazdığı hobbit serisinin devamı olarak yazdı. Romanı 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalı olarak yazdı. Baskının sonucunda fantastik kitap okurlarını mutlu edecek olan yeni bir kitap ortaya çıkmıştı. Basımın ardından 150 milyonun üstünde gerçekleşmiş olan satış ile yüzüklerin efendisi tüm zamanlar içinde en çok satan ikinci kitap olmayı başardı.
Tolkien başka bu kitabı iki cilt olarak yayımlamayı planlamıştı. Ancak yayıncının da isteği üzerine kitap üç cilt olarak basıma verildi. 29 Ekim 1954’ten 20 Ekim 1955’e kadar üç cilt olarak yayımlandı. Bu üç cilt “yüzük kardeşliği” “iki kule” ve “kralın dönüşü” olarak adlandırıldı. Yani seri aslında üç ciltlik bir roman halinde ortaya çıkmış oldu.
Yüzüklerin efendisi ilk basımdan sonra birçok çeviriyle dünyanın her yerinde basılmaya başlandı. Pek çokeleştirmen çıktığı günden bugüne modern fantezi edebiyatının başarılı bir örneği olduğunu kabul etti. Diğer birkaç eleştiride eserin destansı bir anlatımı ve dünya masallarından izler taşıdığı yönündeydi. Bunu eleştirmene düşündüren şeyse Tolkien’inİskandinav ve Germen mitolojilerinden bilgileri kullanmış olmasıydı. Bu mitolojik esinlenmeye rağmen kitabın hiçbir yerinde bir dini inanç ya da sembole rastlanmamıştır.
Tolkien kitabında sadece hayali bir toplum düzeni kurdu, kendi ütopyasında hayali coğrafyalar ve devletler tasarladı ve kendi fantastik dünyasını oluşturmuştu. Tolkien’in masallarının en temel özelliği iyilerin kötülere karşı verdiği mücadelede daima galip geliyor olmasıydı. Karakterler genellikle iki uç arasındaydı yani iyiler daima çok iyi ve kötülerse hep çok kötü oluyordu. Örneğin çok iyi ve çok kötü olanlar arasında elfler, hobbitler, orklar ve haradrimler vardı ve bu karakterlerin bazıları ya çok iyiydi ya da çok kötüydü. Ve anlatımı daima masalsı bir yaklaşım içerisindeydi.
Kitap her ne kadar Tolkien’in ütopyasında geçip masalsı bir dünyayı bizlere aralamış olsa da zekice bir şekilde aktarılmış göndermeler oldukça fazlaydı. Birçok yazı dilinin ve çeşidinin bir arada kullanılmış olması, popüler kültüre hizmet veriyor oluşu, hayal dünyasını geliştiren bir etkisi olması üzerine okur tarafından oldukça sevildi ve benimsendi. Kitap Orta Doğu’da geçer cüceler, elfler ve insanlarda oluşmak üzere üç büyük ırktan bahsedilir. Tabii bunların dışında hobbitler, orklar ve ebtler başta olmak üzere kendilerine has özellikleri olan ırklarda mevcuttur. Hobbitler, küçük ve oldukça neşelidirler ve yerin altında yaşarlar. Bay Bilbo birgün bir gezide değerli bir yüzüğü ele geçirir ve bundan haberdar olan bilge Gandalf geri döner. Sauron’un yüzükleri ele geçirmiş olması kötülüğü harekete geçirir ve Gandalf bunun için mücadele etmeye başlar.