https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Japon edebiyatını ben HarukiMurakami ile tanıdım ve sevdim.İki ülkenin iki Asya ülkesinin ortak yanlarını onunla keşfettim.Terk fark onlar daha sakin bir yaşamı severken bizim halk olarak hareketi sevmemiz sanırım!
Ama hayır burada bahsi geçecek olan roman HarukiMurakami den değil.
Ben Japon edebiyatının izinden giderken rastladım “Ağabeyine Çiçek Taşıyan Kız”a.Natsukiİkezawa’ya.
Yazar, fizik eğitimini yarıda bırakarak başlamış çevirmenliğe.Babasının ve Annesinin de edebiyatın tanınan simalarından olması  onun edebi alana yönelmesinde büyük pay sahibi olmuş.
Çeviriye başladığı yazı hayatı öykü ve roman ile devam etmiş kendi ülkesinde ve dünya ülkelerinde aranılan bir Japon yazarı olmuş.
“Ağabeyine Çiçek Taşıyan Kız” a gelirsek;
İki kardeşin yaşam öykülerinin puzzleın parçaları gibi tekrar birleşmesinden ortaya çıkmış diyebiliriz.
Kauru ve Tetsuro… Ağbi olan Tetsuro çocukluğundan beri resim yapmaya düşkün. Liseye gitmek istemeyip  öğrenim hayatını sonlandırıyor ve sürekli çatışma yaşadığı  aile ortamını
terk ediyor. Resimleri çok beğenilir ve iyi bir illüstrasyon ressamı olur.. Ünü gitgide artar.
KızkardeşKauro ise Pariste öğrencilik yaparken bir yandan çeşitli işler yapar..Sonrasında çevirmen ve koodinatör olarak yaşama tutunur..
Ve iki kardeş birbirinden farklı kulvarlarda hayata tutunuyor ama hayatları biribirine hiç değmiyor , ta ki ağabey uyuşturucu satıcısı suçlaması ile Endonezya ‘daki Bali adasında tutuklanana kadar.
Bundan sonra roman kızkardeşin ağabeyini kurtarma çabaları ile devam eder.
Roman da; aile unsuru,kardeş bağı sorgulanırken Avrupa ve Asya ülkelerindeki  derin farka ,emperyalist ülkelerin  Asya ülkelerindeki sömürgeci tavırlarına da dikkat çekiyor.
Demokrasi nereye kadardır?Bir ülkenin demokrasisi dış politikasında nasıl yansır,diplomasinedir?hamleler tıpkı  satranç oyunu gibi nasıl ilerler ?ülkelerin ulusal kimlikleri nasıl oluşur.?

Sorularına sürekli yanıt arar .
Kauro batıcı bir karakterken Tetsuro şarkiyatçı bir karakter olarak karşımıza çıkar.sonlarına doğru Kauro ‘nun Asya ülkerine karşı önyargıları yıkılırken Tetsuro da kendi ülkesi ile barışır.
İkezawa bize tüm bunları anlatırken keyifli bir okuma sunar .Felsefi sorular kitapta akıcı bir üslupla kendini anlatır.Roman iç içe geçen katmanlı bir kurguyla ilerlerken hiç beklemediğiniz anda sonlanır.

Kitap İnceleme; Nüket Ceylan