https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan John Steinbeck’in çağımızın toplumsal ve insani meselelerini ustalıkla resmettiği eserleri modern dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. Steinbeck romanlarında yalın ve keskin bir gerçeklik sunarken yine de her seferinde çarpıcı bir öykü ile çıkar okurunun karşısına. Tarihin bir kesitindeki dramı insani ayrıntıları kaçırmadan sergilerken, “tozpembe olmayan gerçekçi bir umudun” türküsünü dillendirir. Bu nedenle eserleri edebi değerleri kadar güncelliklerini de hiç yitirmemiştir. 1902-1968 yılları arasında yaşayan, ırgat bir ailenin çocuğu olan Amerikalı yazar John Steinbeck’in 1937’de Fareler ve İnsanlar adlı romanı yayımlanır.

“İnsan olmak kolay değildir, hele ki ‘insanca’ yaşanabilecek bir toplum düzeni yoksa!”

Irgatçılık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler eserinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dille anlatmasına büyük bir katkı sağlar. 
Büyük bunalım sırasında kendilerine ait bir çiftliğe sahip olma düşüncesiyle çeşitli yerlerde işçilik yapan iki dostun hikayesidir Fareler ve İnsanlar.
Zeki ve akıllı olan George, iri yarı, güçlü ancak zeka açısından pek parlak olmayan Lennie ile dosttur. Gittikleri yerlerde Lennie beden gücü ile her işin üstesinden gelir. Fakat yumuşak şeylere dokunma takıntısı başlarına bela olur. Bu yüzden sürekli gezerler. En son gidecekleri çiftlikte Curley ve onun tekin olmayan karısı başlarına bela olacaktır.

”Biz onlara benzemeyiz. Niye mi? Çünkü, çünkü yanımda sen varsın, beni kollarsın, senin için de ben varım. Niyesi bu işte…”

Kitap birkaç defa beyaz perdeye uyarlanmıştır. İlk olarak eserin yayımlanmasından iki yıl sonra 1939’da LewisMilestone’nin yönetmenliğinde uyarlanır. Fakat ilk uyarlama pek başarılı sayılmaz. Lennie karakterine can veren LonChaneyJr. Duyguyu pekiyi yansıtamadığı gibi diğer oyunculuklarda sönük kalır.
Son olarak 1992’de GarySinise yönetmenliğinde uyarlanır. Son uyarlamada oyunculukların takdire şayan olduğunu söyleyebiliriz.
Lennie’yi John Malkovich canlandırırken George Milton’ıyönetmenin kendisi oynar.
Lennie karakterinin oyunculuğu bu uyarlamada hat safhadır. Özellikle mimikleriyle duyguyu seyirciye çok iyi aktarır. Hakeza diğer oyunculuklarda çok iyidir. George karakterine can veren GarySinise zamanlamasıyla Lennie ile aralarındaki dostluğu perçinler. Lennie’ye kızma ve merhamet etme dengesini çok iyi kurmuştur. Her iki uyarlamada da aslına pek sadık kalındığını görüyoruz.
İzlerken sizleri hüzünlendiren sahneler olduğu kadar gülümseten sahnelerde olacaktır.

“Neden öldün ki hemen? Fare kadar küçük de değildin.”
İyi seyirler…

Barış Bozdağlı