https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

2013 yılında, Her bir Şeys-i Aşk isimli şiir kitabıyla edebiyat dünyasına merhaba diyen Volkan Altınbaş, ilk romanı “Ceviz Hırsızları” ile de ses getirdi. Tanıtım yazısını Sunay  Akın’ın kaleme aldığı Ceviz Hırsızları, 2017 yılında ikinci baskısını gerçekleşirdi. Gerek siyasi gerek toplumsal açıdan yaşanılan zor bir döneme biraz olsun ışık tutma arzusuyla ortaya çıkan romanla ilgili yazısında, “Ceviz Hırsızları’nın sayfalarını açıp açmamakta kararsız kalan el: Biliniz ki, Ağva’da bir evin sıkı sıkıya kapalı perdelerini ürkekçe aralayan bir kadın psikiyatrist, denize doğru inen ve daha önce gözüne timsah gibi görünen yamacı bir balinaya benzetecektir o sabah. Okudukça, Mihra’nın ruhun yaralayan, ülkemizin son yıllarda birbiri ardına yaşadığı siyasi dalgalanmaların neden olduğu zıpkınları göreceksiniz. Ceviz ağacının o dalından bu dalına çarçabuk uzanıp, cevizleri ceplerine dolduran çocuklar kadar heyecan içinde okunacak bir roman,” diye bahsediyor Sunay Akın Ceviz Hırsızları’ndan ve ekliyor: “Volkan Altınbaş, bir cam ustası gibi, bir şair ustalığıyla kurgulamış Ceviz Hırsızları’nı: O denli kırılgan ve zengin metaforlarla dolu. Ama sadece bir yakın tarih romanı değil Ceviz Hırsızları… Her biri ötekinden çarpıcı, sürprizlerle dolu nice öykü bekliyor sizi.” 

“Tamam, kızma öyle hemen, çatma kaşlarını! Niçin biliyor musun? Çünkü duygular anlatıldığında her zaman sevda türetmez Ahmet; bir nefret içinde tohum tanesi de olabilir. (Aklından, onun anlamayacağını geçirdi) Ve bu nefretin en acısı, çoğu zaman gülücüklerle son bulmasıdır. Elini sıkan bir tanıdığın, sana arkasını döner dönmez eğilen dudakları, tüm geçmişi yâd edip, gelmeyeceği buluşmayı teklif eden eski, sıkı bir dost, tüm yalnızlığını satın alıp, daha sevdalısını bulunca seni terk eden sevgililer gibi…”

Sunay Akın’ın roman hakkında da söylediği gibi birbiriyle bağlantılı on beş öyküden oluşan roman, 2007 ve 2013 yılları arasında geçiyor. Siyasi bunalımların altından kalkmak için var gücüyle çırpınan romanın başkahramanı Mihra için, her bölüm, onun her anını hayali bir varlık olarak geçirmesine neden olmaktadır. Yaratılan karakterlerin tutum ve davranışları, olay örgüsü, özellikle bireysel ve toplumsal gerçeklik konusundakietkileşimleri başarılı yansıtılmış. 

VOLKAN ALTINBAŞ KİMDİR?

13 Ağustos 1990’da, ev hanımı bir annenin ve işçi bir babanın, dört çocuğunun sonuncusu olarak Emirdağ’da dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini bu ilçede, lise eğitimini Eskişehir Yunus Emre Lisesi’nde tamamladı. 2008 yılında, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde bir yıl eğitim aldıktan sonra eğitimini yarım bıraktı. 2010 yılında yeniden başladığı lisans eğitimini 2016 yılında tamamladı. (Kocaeli Üniversitesi) Anadolu Üniversitesi Basın Yayın Bölümü’nde özel öğrenci statüsünde yüksek lisans eğitimi aldı. 2013 yılında, merhum şair ve gazeteci yazar Tayfun Talipoğlu ile tanışması, yazdığı şiirlerin tanınmasına katkı sağladı, böylece edebiyat dünyasına şiir ile merhaba dedi. (Her bir Şeysi Aşk, Tilki Kitap, Şiir, Önsöz: Tayfun Talipoğlu, 2013) Yaklaşık 2 yıl boyunca, çeşitli gazetelerde muhabirlik görevini yürütürken, çok sayıda yazı ve röportajı yayınlandı. 2016 yılında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda (UM: AG) yazarlık eğitimi aldı. Altınbaş, “Ceviz Hırsızları” adlı romanının tanıtım yazısını kaleme alan Sunay Akın ile tanışmasının ardından düzyazı çalışmalarıyla da okurların karşısına çıktı. (Ceviz Hırsızları, Papillon Yayınları, Roman, 2016)