https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

“Mezarlar Eskimedi”, “Bir Mektupta İki Yalnızlık”, “Uhrevi Zorba”, “Düşle Gelen”, “Büyülü Bir Yay Çalışması”, “Su Yarası” ve “Yok” gibi şiir kitaplarıyla tanıdığımız Türk şiirinin önemli şair-eleştirmenlerinden Koray Feyiz’in yeni inceleme kitabı Şiirden Sesler Korosu, Kara Güneş Kitaplığı İnceleme Serisi içinde Kaos Çocuk Parkı Yayınları etiketiyle geçtiğimiz hafta okuyucuyla buluştu.

2000’li yıllar Türk şiirini merkez alan Şiirden Sesler Korosu’nda Feyiz, yalnız modern şiirin bir anatomisini çıkarmakla kalmayıp Türkiye’de şiir eleştirisi ve edebi teoriye ilişkin çeşitli yaklaşımları da eleştirinin konusu haline getiriyor. Böylelikle eleştiriyi bir kalite kontrol aracı olmanın ötesine taşıyarak onu en başta kendini denetleyen, analitik ve organik bir değerlendirme mekanizması olarak konumlandırıyor. Şiirden Sesler Korosu’nda okur, Koray Feyiz’ingetirdiği “eleştiriye karşı eleştiri” yaklaşımına, modern Türkçe şiirin köşe taşlarına uygulanırken bizzat pratikte tanık olma fırsatı buluyor.

Eleştirmenin görevinin her şeyden önce incelediği eserin, içinde bulunduğu çağın poetik atmosferindeki yerini saptamak olduğunu savunan Feyiz, şiirin ve şairin etimolojik kökeninden başlayarak günümüz şiirinin “post-entelektüel kırımına uzanan bir tarihsellikle edebi teoriyi ve eleştiriyi güncelliyor. Disiplinler arası edebiyat eleştirisinin sistematik bir örneği sayılabilecek Şiirden Sesler Korosu, “geçmişin varlığından, imge şiirinin gelişimine; günümüz şiirindeki ölüm, kaygı ve yabancılaşma temalarından kültür endüstrisine; postmodernizmden toplumcu-gerçekçiliğe pek çok konuyu yeni bir yaklaşımla ele alıp her şeyden önce bunların şiir ve şairin neliğine etkilerini araştırıyor.
Şiirin bir başka yol arkadaşının, büyünün tarihçesinin ve onun şiirle olan ilişkisinin konu edildiği ikinci bölümünde ise şiir ve politika üretimi arasındaki sürece ilişkin bağlantıişleniyor. Yine bu bağlamda günümüz sosyal, kültürel, politik koşullarına ışık tutma konusunda önemarz eden fantastik edebiyatın yeri de poetik bir yaklaşımla çağımız düşün dünyası içerisinde konumlandırılıyor.