https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Alman Edebiyatının geçmişten günümüze kadar inceleyerek öne çıkan yazar ve eserlerini listeledik.

Teneke Trampet, Günter Grass’ın 1959 yılında yayımladığı, dünyada büyük bir ilgi uyandıran romanı. Günter Grass’ın kitabı 1972-1973 tarihlerinde Türkiye’de Cem Yayınları tarafından Kamuran Şipal’ın çevirisiyle yayımlanmıştı.

 Faust 

Faust adlı şiirsel oyun, ünlü Alman ozanı, oyun yazarı Johann Wolfgang von Goethe’nin (1749-1832) dünya klasikleri arasında önemli bir yer tutan eserdir. Faust, Goethe’nin bütün eserlerinin bir birleşimi olarak kabul edilir.

 Genç Werther’in Acıları, Johann Wolfgang von Goethe (d. 1749, ö. 1832) tarafından 1774 yılında ve iki haftada yazılmış mektup romandır.
Goethe, bu romanı yazdığında 25 yaşındaydı. Romanın piyasaya çıkmasının ardından hem pek çok intihar vakası ile karşılaşılmış, hem de Almanya sokakları bir “Werther salgınına” uğrayarak, ortalığı mavi ceket, sarı pantolon giyen duygulu gençler istila etmiştir.

Dünya edebiyatının çağdaş klasikleri arasında anılan Büyülü Dağ, tam bir çağ romanıdır.
Thomas Mann, roman sanatının bütün incelikleriyle yarattığı, ironik bir üslupla sunduğu bu yapıtında, zaman, karşıt kültürler, aşk, hastalık, ölüm gibi evrensel temaları işliyor. Birinci Dünya Savaşı öncesinde çağın dünya sorunlarını, bir uygarlığın çöküşünü inceleyen, burjuva geleneğini ve ahlâkını yer yer sertçe, ironik bir dille eleştiren Büyülü Dağ, çağa tutulan bir ayna.

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Erich Maria Remarque’nın yazdığı, savaşın korkunçluğunu ve anlamsızlığını ele alan bir romandır.

Im Westen nichts Neues romanı ilk kez Almanya’da 1929 yılının Ocak ayında yayımlandı ve daha ilk yılında 26 dile tercüme edilerek dünyaca meşhur oldu. Günümüze kadar 50 ayrı dile tercüme edilmiş ve 15-20 milyon satmıştır.

 Heinrich von Kleist (1777-1811): Alman edebiyatının en önemli yazarlarındandır. Tiyatro oyunları, şiirler ve öyküler yazdı. Kant’ı okuduktan sonra bilginin değerinden kuşkuya düştü, akla değil duyguya güvenmeyi tercih etti. Akıl ile duygu arasında süren zıtlık eserlerinin özünü oluşturdu. Öykülerinde insanların ve doğanın zorbalığı karşısında kendilerini tüketircesine bütün güçlerini harcayan kişileri konu aldı.

 ‘Böyle Buyurdu Zerdüşt: Herkes ve Hiç kimse için Bir Kitap’ (Orijinal adıyla Also sprach Zarathustra), Alman filozof Friedrich Nietzsche tarafından kaleme alınmış bir kitaptır (1883–1885). Kitabı belirli bir kategori içerisinde tanımlamak genelde zor olmuştur: Bir edebiyat eseri ve aynı zamanda felsefî bir çalışmadır. Nietzsche kendisi kitabı “yazılmış en derin” eser olarak tanımlamıştır. Eser, birçok farklı konu ve tarz barındırmaktadır.

 Bertolt Brecht, (d. 10 Şubat 1898 Augsburg – ö. 14 Ağustos 1956 Berlin) 20. yüzyılın en etkili Alman şairi, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni olarak nitelendirilir. Eserleri uluslararası alanda da saygı ile kabul görmüş ve ödüllendirilmiştir.

Heinrich Heine (13 Aralık 1797 – 17 Şubat 1856), 19. yüzyılın en ünlü Alman şairlerinden biridir. Eserleri Alman otoriteleri tarafından men edildi. Heine’nin yapıtları Hitler Almanya’sında ilk yakılanlardandır.

 Friedrich Schiller (d. 10 Kasım 1759, – ö. 9 Mayıs 1805), şair, filozof, tarihçi ve en önemli Alman dram yazarıdır. Yazdığı çoğu tiyatro eseri Alman tiyatrosunda başyapıt niteliğindedir.

 Heinrich Böll (d. 21 Aralık 1917 – ö. 16 Temmuz 1985), Alman yazar. 2.Dünya Savaşı sonrası Alman edebiyatının en gerçekçi ve en sarsıcı romanlarından biri olan Ve O Hiçbir Şey Demedi, Alman yazar Heinrich Böll’ü üne kavuşturan roman olarak bilinir.

 Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen
(1621 Gelnhausen – 17 Ağustos 1676, Renchen), Barok Dönemi’nde yaşamış ünlü bir Alman yazardır. Grimmelshausen’ın en büyük eseri Melchior Sternfels von Fuchshaim adındaki başıboş bir serserinin başından geçen olayları anlattığı Der abenteuerliche Simplicissimus Teutsch’tur. Bu eser altı kitaptan oluşup, 1668 yılında Nürnberg’te yazılmıştır, İlerleyen dönemlerde değeri anlaşılacak olan bu roman o dönemlerde 17. yüzyılın sonlarında yazılan en hayat dolu roman olarak görülmüştür. Büyük savaşı ve savaştan sonra şaşkına dönmüş olan Alman toplumunu ince bir alayla anlatan en başarılı yazardır.

 Grimm Kardeşler: Jacob Grimm (1785-1863) ve Wilhelm Grimm (1786-1859), tanınmış iki Alman masal yazarıdır. Eserlerinden bazıları: Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Ormandaki Ev, Su Perileri, Rapunzel, Altın Saçlı Şeytan, Hansel ve Gretel, Bremen Mızıkacıları, Parmak Çocuk, Uyuyan Güzel, Fareli Köyün Kavalcısı, Kurbağa Prens, Kurt ve 7 Küçük Oğlak, Kar Beyaz ile Kırmızı Gül, Kırmızı Başlıklı Kız, Balıkçı İle Karısı

 Karl Georg Büchner, ( d. 17 Ekim 1813, – ö. 19 Şubat 1837) Alman oyun yazarıdır. 20. yüzyıl Alman tiyatrosunun temellerini atmıştır. Alman romantizminin aksine yapıtlarında, insanları toplumsal, tarihsel ve psikolojik boyutları ile ele aldı. 1835’de yazdığı, ilk oyunu olan Danton’un Ölümü, Fransız Devrimi’ni konu alıyordu. 1836’da yazmaya başladığı fakat yarıda kalan oyunu Woyzeck sonradan Alban Berg tarafından opera olarak bestelendi. Lenz adında bir uzun öykü yazmıştır.

 Rainer Maria Rilke (d. 4 Aralık 1875, Prag, – ö. 29 Aralık 1926, Montrö, İsviçre ), Alman lirik şiirinin en önemli temsilcilerinden biridir.
Şiirlerinin yanı sıra çağdaş Alman romanının öncüsü sayılan Malte Laurids Brigge’nin Notları adlı eseriyle de ün kazanan Rilke, ekonomik bunalımların ve kapitalist gelişmelerin belirlediği sanattan uzak bir çağın içinde yetişmiş, gerek yaşamı gerek yapıtlarıyla hayatı mekanik, cansız bir hale getiren duygulardan yoksun modern çağa, insanların birbirine ve kendi kendisine yabancılaştıran, yalnızlığa iten yaşama biçimine karşı gelmeye çalışır.

Franz Kafka, (d. 3 Temmuz 1883 – ö. 3 Haziran 1924) modern dünya edebiyatının ikonik ve özgün yazarlarından biridir. 
Kafka tüm eserlerini Almanca yazmıştır. Kafka modernist yazar olarak görülmektedir. Eserlerinde suç, özgürlük, yabancılaşma ve sorumluluk ayrıca otoriteye bireysel karşı koyma gibi temaları işlemiştir. Kafka’nın en tanınmış eserleri Dava, Şato ve Dönüşüm ‘dür.