https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Köpek Kalbi, Sovyet yazar Mihail Bulgakov’un, yaşadığı dönemdeki Sovyet yaşamına yaptığı politik göndermeler ve eleştiriler yüzünden yasaklanan eseriydi. Yazar yaşamı boyunca edebiyat çevrelerince dışlanmış olmasına rağmen, başyapıt niteliğinde kitaplar yazmıştır. Eserleri 1962’den sonra ancak yayımlanma imkanı ve rahatlığı buldu. Bu hiciv dolu kitapta, bilim kurgu var, mizah var, düşündürme özelliği var. Okurken çok keyif aldım. Sokak köpeği Şarik, bir gece yüce gönüllü doktor Filipoviç tarafından evine getirilir. Burada bakılır, temizlenir. Fakat doktorun amacı başkadır. Bir deney için Şarik’i ameliyat ederek hipofiz ve er bezlerini bir insanınkiyle değiştirir. Köpek artık değişmiştir. Arsız, küfreden, açgözlü, şehvet düşkünü biri olup, doktorun hayatını karartmaya başlar. Kitapta köpeğin konuşmaları insanı düşüncelere sürüklediği gibi garip biçimde güldürüyor. Hele ameliyattan sonraki ismine bayıldım; Şarikov! Bu ilginç kitaptan alıntılar, şimdi gözlerinize seyir halinde;

“En önemli şey gözlerdir! Tıpkı barometre gibidirler. Kimin ruhunda büyük bir kuraklık var, kim durduk yere böğrüne tekmeyi yapıştırabilir, kim kendi gölgesinden bile korkar, hepsini ele verir.” (S:7)
“Moskova’da yaşıyorsanız ve kafanızın içinde biraz olsun beyin varsa, isteseniz de istemeseniz de okumayı öğreniyorsunuz, herhangi bir kursa gitmeden üstelik.” (S:13)

“Canlılar söz konusuysa terörler bir yere varılmaz. Hangi gelişmişlik seviyesinde olurlarsa olsun…Terör sinir sistemini tamamıyla felç eder.” (S:19)

 “Bir gün boş vaktim olursa insan beynini araştıracağım ve tüm bu sosyal kargaşanın sayıklamadan ibaret olduğunu ispat edeceğim.” (S:39)

 “Kimseyi cezalandırmak yok, dedi Filip Filipoviç heyecanla, bunu iyi yaz aklına! İnsana da hayvana da yalnızca telkinle yaklaşılabilir!” (S:46)

“Masa başında hıçkırmak başkalarının iştahını kaçırır.” (S:95)

“Asla suça bulaşmayın, kime karşı olursa olsun. Yaşlandığınızda elleriniz temiz olsun.” (S:112)

 “Şunu anlayın ki, asıl korkunç olan artık köpek kalbi değil, insan kalbi taşıması. Yani doğada var olanlar arasında en rezilini.” (S:113)