https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Ben senin iyilik ve sevgi dolu kalbini, dostluğunu seviyorum. Onun için buradayım.

Güzel ve Çirkin filmi hepimizin çocukluktan bildiği Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve’ın yazdığı Beauty and the Beast masalına dayanıyor. 2017 Amerikan romantik fantastik filmde Belle olarak Emma Watson, Canavar olarak Dan Stevens yer alıyor. Filmde ki bir diğer önemli ayrıntı, Walt Disney Pictures ve Mandeville Films’in yapımcılığı üstlenmesi. Yönetmen koltuğunda ise tanıdık bir isim var; Bill Condon. Bill Condon’ın Fransız edebiyatından gelen romanı heyecan verici bir müzikala nasıl çevirdiğine şahit olmak isteyenleri buraya alalım.

Fim çekimleri, İngiltere’de 18 Mayıs 2015’te başladı ve 21 Ağustos 2015’te sona erdi. Stockholm sendromundan sıyrılmayı başaran Güzel ve Çirkin, film eleştirmenlerinden genel olarak olumlu yönde eleştiriler aldı. $160 milyon bütçenin yanında dünya çapında $1 milyar üzerinde hasılat elde etti, bu da filmi 2017’nin en çok hasılat yapan filmi yaptı.

Filmin ana karakterlerini canlandıran Emma Watson ve Dan Stevens’ın başarılı oyunculuğunun yanında Luke Evans’ı unutmamak gerekiyor. Gaston’un egosunu bize çok iyi gösteren Luke Evans, başarılı oyunculuğuyla filmin sonunda Gaston gibi bir karakterin aklımızda kalmasını sağlıyor.

Belle’nin tüccar olan babası Maurice her zaman ki gibi iş için şehre doğru yola çıkıyor.  Bu yolculuk Güzel ve Çirkin’in başlangıcı oluyor. Eve dönüş yolunda  ormanda yol alan Maurice, yazın ortasında kışın içine düşüyor. Fırtınayıyakalanan Maurice karşısına çıkan şatoya sığınıyor ve birçok şeyin kaderini değiştiriyor.

Şato adeta bir masal evini andırıyor. Çünkü burada olan her şey hareket ediyor. Şamdana dönüşmüş Lumiere, masaüstü saati olmuş prensin sadık dostu Congsworth, şatonun aşçısı çaydanlığa dönüşmüş Bayan Potts ve fincan olmuş küçük oğlu Chip… Hepsi şatoda Çirkin’e dönüşmüş prense hizmet ediyorlar ve büyüyü bozacak Güzel’i bekliyorlar. Çok geçmeden masalın Güzel’i Belle’de şatoya geliyor. Çünkü Prens şatosuna izinsiz giren Maurice rehin almıştı. Babasını kurtarmak için Canavar ile anlaşma yapan Belle,  şatoya yerleşmek zorunda kalıyor ve böylelikle hiç beklenmeyen o aşk bütün şatoyu sarıyor.

Şiir gibi bir anlatımın büyüsüne kapılmamak elde değil. Birçok görsel ve işitsel şölenin içerisinde buluyoruz kendimizi. Film kostümler ve genel tasarımla kendini adate kanıtlıyor. Buna pek şaşırmamak gerek. Çünkü 1955’te New York’ta doğan yönetmen Bill Condon, 2004’te biyografik “Kinsey”, 2006’da müzikal “Dreamgirls-Rüya Kızlar”, 2013’te yine biyografik “The Fifth Estate-Wikileaks: Beşinci Kuvvet”, 2015’te gizem yüklü “Mr. Holmes-Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı” gibi öne çıkmış filmler çekti. Bu yüzden Güzel ve Çirkin’de Holywood müzikallerinin tadını alıyorsunuz.

Beni çok mu çirkin buluyorsun?

“Evet ama benim için önemli olan kalp güzelliğidir.

Konusu itibariyle film; güzellik algısını bedenlere değil, kalbe atfediyor. Zaten hepimizin bildiği ve birçoğumuzun hayran kaldığı o masalı müzikal tadında izliyoruz. Masala gerçek dünyadan düşen oyuncuların performanları da görülmeye değer…