https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Evinizden Çıkmadan Gezebileceğiniz Sanal Müzeler
Dünya olarak içinde bulunduğumuz Covid19 virüsü nedeniyle evde kalarak sağlığımızı korumaya çalışıyoruz. Hepimizin hayat rutini değişti. Bu süreçte özlem duyduğumuz birçok şey var. Bunların en başında yer alan hiç şüphesiz ziyaret etmekten büyük zevk aldığımız müzeler. İşte tam burada sanal müzeler yardımımıza koşuyor. Tarihin izlerini anlık olarak gezip görebileceğimiz, bilgilere şahitlik edebileceğimiz sanal müze gezintisi 1990 yılında ortaya çıkan bir gezinti türü. Uygun bir sistem sayesinde müze gezisi yapmak isteyenlere tam anlamıyla gezi sunar. Müzelerin genel iletişim kapsamında kurduğu online sanal gezisintisi bir tık uzağımızda. Bu yazımda siz değerli okuyucularımız için Türkiye’de yer alan sanal müzelere yer vereceğim. Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…

1) Anadolu Medeniyetler Müzesi
Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’nun arkeolojik eserlerini kronolojik olarak sergilemektedir. Müze iki tarihi binadan oluşur. Bu yapılardan biri Veli Mahmud Paşa tarafından yaptırılan Mahmut Paşa Bedesteni diğeri ise Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han’dır.
 
*Link; https://sanalmuze.gov.tr/TR-259961/anadolu-medeniyetleri-muzesi—ankara.html
 
2) Ayasofya Müzesi
Ayasofya, İstanbul’da yer alan tarihî bir müze. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul’un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir.
 
*Link; http://www.3dmekanlar.com/tr/ayasofya.html
 
3) Göbeklitepe
Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Kazılarda ortaya çıkarılan anıtsal mimari, Göbekli Tepe’yi eşsiz ve özel yapmaktadır. UNESCO tarafından 2011’de Dünya Mirası geçici listesine alındı ve 2018’de kalıcı listeye girdi.
 
*Link; https://sanalmuze.gov.tr/TR-259963/gobeklitepe-orenyeri—sanliurfa.html
 
4) Azis St. Nicholas Kilisesi
Noel Baba Kilisesi olarak da bilinen Azis St. Nicholas Kilisesi, Demre ilçesinde bulunur. “Noel Baba” olduğuna inanılan Aziz Nicholaos’ın ölümü ile yapılan bir kilisedir.
 
*Link; https://www.mekan360.com/sanaltur_noel-baba-muzesi-antalya_2870.html
 
5) Topkapı Sarayı
İstanbul Sarayburnu’nda, Osmanlı İmparatorluğu için devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır.1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren İstanbul Tarihî Yarımada içerisindeki tarihi eserlerin en başında gelmektedir.
 
*Link; http://www.3dmekanlar.com/tr/topkapi-sarayi.html
 
6) Dolmabahçe Sarayı
İstanbul, Beşiktaş’ta bulunan Dolmabahçe Sarayı, milli saraydır. Tarihin birçok anına şahitlik etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’undan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan tarihi ve muhteşem mimarisiyle ziyaretçilerinin dikkatini çeken saray günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
 
*Link; http://www.3dmekanlar.com/tr/dolmabahce-sarayi.html
 
7) Nevşehir Yeraltı Şehirleri
İç Anadolu Bölgesinde yer alan, Tarihi ve Kültürel alanda oldukça zengin olan Nevşehir’de eski yeraltı şehirleri bulunmaktadır. Kapadokya’da yerin altında 150 – 200 tane ayrı dünya diyebileceğimiz yeraltı şehri var.
 
*Link; https://www.360tr.com/browse-360-derece-sanal-tur-nevsehir-panoramas-1-date.html?lang_id=tr
 
8) Anamur Müzesi
Anemurium antik kentinde Amerikalı ve Kanadalı bilim adamları tarafından 1960 yılında başlatılan bilimsel arkeolojik kazılar yöredeki tüm kültürel kalıntıların değerlendirilmesi amacıyla, Anamur İlçesi’ne bir müze yapılması fikrini ortaya çıkarmıştır. Bina iki katlıdır. Üst kat yönetim, fotoğraf atölyesi, konferans salonu ve kütüphaneye ayrılmıştır. Arkeolojik buluntuların sayısı 3470 olup, bunlar arsında süs eşyaları, mozaik parçaları, şamdanlar gibi buluntular vardır.
 
*Link; https://www.360tr.com/anamur-muzesi-3-sanal-tur_079f3fa31_tr.html
 
9) İstanbul Kız Kulesi
Boğaz manzarasının vazgeçilmez yerlerinden Kız Kulesi Üsküdar’ın sembollerindendir. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. Evliya Çelebi kuleyi şöyle tarif eder:
“Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. Sathı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan kapısı vardır.”
 
*Link; http://www.3dmekanlar.com/tr/kiz-kulesi.html
 
10) Panorama 1453 Tarih Müzesi
İstanbul-Topkapı’da bulunan bu müze, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethedişinin, bir odada top sesleri, Mehter Takımı’nın ve Osmanlı atlarının kişnemesinin efekt olarak verildiği panoramik bir müzedir.
 
*Link; http://www.3dmekanlar.com/tr/panorama-1453.html