https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Ben dahil birçok insan okumaya başlanılan kitabı bitirme konusunda sorun yaşayabilmektedir. Ne kadar iyi bir okuyucu olursanız olsun veya elinizdeki kitap ne kadar iyi olursa olsun fark etmez. Söz konusu problemle karşılaşabilirsiniz. Bunun temel nedeni okuma heyecanını kaybediyor olmamızdır. Sayfa sayısı yüksek kitaplarda bu problem daha sık görülebilmektedir ama bunu sorunun üstesinden gelmenin de bir yolu vardır.
Başlanılan Kitabı Bitirememe Sorununu Aşmak
Başladığınız kitabı bitirememe konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız bunun birkaç önemli nedeni olabilir. Elinizdeki kitap yeteri kadar ilginizi çekmiyor olabilir. Okuduğunuz kitapta nerede kaldığınızı unutuyor olabilirsiniz. Geceleri kitap okuyarak aslında dikkatinizi veremiyor olabilirsiniz. Kitap okuduğunuz yer yeteri kadar rahat olmayabilir. Kitap okumayı hafife alıyor ve bitiremediğiniz kitaplar konusunda sorumluluk duymuyor olabilirsiniz.

Yukarıda sözünü ettiğim unsurların her birisi sizi bir kitaba başlayıp onu bitirememe konusunda etkiliyor olabilir. Bunların her birisini aşabilecek kapasitede olduğunuzu kabul etmelisiniz. Çünkü istediğiniz zaman her zorluğun üstesinden gelebilmek için yeterli çabayı ortaya koyabilirsiniz.

 1. Planlı Okuma

Kitapta kaldığınız yeri unutmanız ve sonucunda aynı yerleri okumaya başlamanız sizi fazlasıyla sıkacaktır. Kitabı aşama aşama okumaya özen göstermeniz gerekir. Hatta kitap kendi içerisinde belirli bölümlere ayrılmıyorsa bu bölümlemeyi kendiniz yapmalısınız. Örneğin 280 sayfalık bir kitabı 40 sayfalık bölümlere ayırarak okumaya çalışabilirsiniz. Böylece günlük 40 sayfa okuyup kitabı 1 hafta içerisinde bitirmeyi başarabilirsiniz.
Bu rakamsal olarak bölümlemeyle okuma tekniğinde sonunda kendinize bir ödül koymanız gerekir. Eğer sonunda ödül yoksa teşvik konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla bir kitabı bitirdiğiniz zaman kendinizi ödüllendirmeye çalışmalısınız.

Basit Uygulama: Elif Şafak’ın Havva’nın Üç Kızı isimli kitabını okumaya başladığınızı düşünün. 424 sayfalık bu kitabı bitirmek için kendinize 2 hafta yani 14 gün tanıyın. Bunun anlamı günlük yaklaşık 30 sayfa okumanızın gerekli olmasıdır. Kitabı bitirdiğinizde çok sevdiğiniz bir eşyayı almak (makul fiyatlara sahip eşyalar, genelde okunulan kitabın iki katı fiyatının üzerine çıkmamalıdır) için kendinize söz verin veya aile bireylerinden bir söz alın. Eğer bir aile bireyi olarak çocuğunuzu okumaya teşvik etmek istiyorsanız bu ödüllendirme sistemini daha verimli bir biçimde kullanabilirsiniz.
Okuma işini okuduğunuz kitabı anlamadan gerçekleştiriyorsanız yani sırf okumak için okuyorsanız size kötü bir haberim var. Maalesef dikkat problemleriyle başınız derde girecektir. Okuduğunuz kitaplar size hiçbir değer katmayacaktır. Okuyacağınız diğer kitaplardan hiçbir zevk almama riskiyle karşı karşıya kalacaksınız.

Okuduğunuz kitaplarda belirli sayfaları anlama konusunda problemler yaşayabilirsiniz. Bu doğal bir durum olduğu gibi sizin dikkatli bir biçimde kitabı okuduğunuz anlamına gelir. Yapmanız gereken söz konusu anlamadığınız sayfaları bütünsel olarak bir daha okumaya çalışmak ve çeşitli notlar alarak işinizi kolaylaştırmaktır.
Basit Uygulama: Halil İnalcık’ın Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet isimli kitabını okumak istediğinizi düşünelim. Bu kitabı okumak istiyorsanız Osmanlı tarihine, Türk tarihine veya İslamiyet tarihine ilgi duyuyor olmalısınız. Bununla birlikte bir bilgi arıyor olabilir ve bu nedenle kitabı okumak istiyor olabilirsiniz.
Kitabı okumaya başladıktan kısa bir sonra belirli kısımları anlamadığınızı fark edebilirsiniz. Bu durumda aklınıza ilk gelecek şey kitabı okumayı bırakmak değil anlamadığınız kısımları tekrar tekrar okumak ve not çıkartarak ilgili konular hakkında araştırma yapmaya çalışmak olmalıdır. Böylece bilgi eksiğinizi kapatabilir ve kitabı okumaya aynı alakayla devam ederek kitabı bitirebilirsiniz.

 3. Önemli Kitapları Gece Okumama
Okuma dikkat gerektiren bir iştir. Yapılan bilimsel araştırmalar insanın beyninin sabah saatlerinde veya öğleye doğru daha aktif olduğunu ortaya koymaktadır. Önemli bir kitap okuyacaksanız yani elinizdeki kitap bir ders veya araştırma materyali ise o kitabı gece okumama konusunda ısrarcı olmak zorundasınız. Gece vakti okunacak kitaplar kurgusal kitaplar olmalıdır. Yatmadan önce eğlence için kitaplar okumanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
İnat edip gece vakti önemli bir kitabı okursanız ne olur? Bir sonraki gece kitaba kaldığınız yerden devam etme konusunda yeterli ilgiyi gösteremezsiniz. Bir önceki gece okuduğunuz sayfalarda yer alan bilgilerden birçoğunu unutmuş olabilirsiniz. Miskin bir durumdayken not çıkardığınız için kendi yazınızı dahi okuyamayabilirsiniz.

4. Kitabın Kahramanı Olma
Bu kısmın sadece kurgusal kitaplar için geçerli olduğunu başlangıçta belirtmeliyim. Bir kitaba olan bağlılığınız içerisinde yer alan karakterlerin size hitap edebilecek nitelikte olmasına bağlıdır. Elinizdeki kitabı okumaya çalışırken mutlaka kendinize ait bir şeyleri orada bulmaya çalışırsınız. En olmadı hayal ettiğiniz kişinin orada yer almasını istersiniz.

Kitapta ilginizi çekecek bir şey yoksa o kitabı ne kadar zorlarsanız zorlayın okuyamazsınız. Bu nedenle kitabın ana kahramanı siz olmalısınız. Kitapta yer alan ana karakterlerden birisini gözünüze kestirmeli ve onu daha yakından tanımak için çaba göstermelisiniz. Böylece kurgulanan hikayeyi daha içten yaşayarak kitabı büyük bir iştahla okumaya devam edebilirsiniz.
Basit Uygulama: J. K. Rowling’in Harry Potter serisini okumaya başladığınızda ele aldığınız ilk kitap Felsefe Taşı olacaktır. Bu kitabı okurken zevk almak için ve her gün okumaya özen göstermek için Harry Potter’ı anlamalı ve onu sevmelisiniz. Onun gibi düşünmeye çalışmalısınız. Onunla birlikte macerasına ortak olmalısınız. Bunu başardığınız zaman 600 sayfalık bir kitap dahi kolayca okuyabileceğiniz bir kitaba dönüşecektir.

5. Okumamadan Pişmanlık Duyma
Okumak sizin için önemli değilse bir kitabı başlayıp okumamaktan en ufak pişmanlık duymazsınız. Bunu değiştirmelisiniz. Eğer başladığınız kitabı okumama konusunda problem yaşıyorsanız ilk işiniz okumayı önemli görmeye başlamaktır.

Bir kitabı okumadığınız zaman kaybedeceğiniz bilgilerin fazla olduğunu düşünmelisiniz. Bir kitabı problem olarak görmemelisiniz. Bir kitabı bitirmek için yoğun çaba gösterdiğinizi düşünmemelisiniz. Okumama konusunda pişmanlık duymaya alışmanız gerekir. Bir kitapta yer alan tek bir paragrafı dahi okumadığınız zaman kaybedeceğiniz çok şey olduğunu unutmamalısınız.
Burada sizinle paylaştığım bilgiler başladığınız kitabı bitirememe sorununu aşma konusunda size yardımcı olacaktır. Evet, bazılarınız için bunlar çözüm olmayacaktır ama başlangıç için ideal adımlardır.

 kaynak: grisayfalar