https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

İnsanoğlu çiğ süt emmiştir. Her kötülüğü yapar, her iyiliği yaptığı gibi. ”
 

 İnce Mehmed Yaşar Kemal
 
İnce Mehmed’in yazarı olan Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923’te doğmuştur. Henüz 4 yaşında iken sağ gözünü kaybeden yazarın 5 yaşına geldiğinde babasının töre cinayetine kurban gitmesi sonucu bütün hayatı değişmiştir. Okulunu tamamlayamadan bırakmak zorunda kalan Yaşar Kemal, çeşitli işlerde çalışıp hayata adım atmıştır. Ancak ilerleyen zamanlarda karşısına çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirmiş, kütüphane memurluğu ve öğretmenliğe adım atabilmiştir.

1955 yılında tanınmasını sağlayacak olan ilk romanı İnce Memed’i yayımlamıştır. Eserlerinde çoğunlukla Çukurovayı işleyen yazar bu ilkesinden şaşmayarak İnce Mehmed isimli eserinde de Çukurova’yı konu edinmiştir. Yaptığı betimlemeler sayesinde okuyucusunu Toroslara götürür yazar. Mehmed’le güler, Mehmed’le ağlarsınız. Bozkırın sıcağında yanarken, gece ayazında üşürsünüz. Dönemin toplumsal sorunlarını en iyi çekilde yansıtan bu eser dört ciltten oluşmakta olup, otuz iki yılda tamamlanmıştır.
İnce Mehmed, anadolu köylüsünün çağdaş dünya düzeninden kopuşunu  “ağa/bey” gibi güçlere yalnız başına direnen Memed’in mücadelesini anlatır. Bu yapıt yerleşik olan düzene bir başkaldırı mahiyetindedir.

Eser, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarını konu alır. Tam anlamıyla bir isyan öyküsü olan İnce Mehmed, Yaşar Kemal’in de söylediği gibi “Mecbur Adam” ın öyküsüdür. Bir insanın yaşanılan zulumlerden dolayı kötülüğe, eşkiyalıga nasıl mecbur bırakıldığını anlatır.

” Konuşan insan öyle kolay kolay dertten ölmez. Bir insan konuşmadı da içine gömüldü müydü sonu felakettir.

İnce Mehmed işte böyle biridir. Yaşanılan haksızlık karşısında susmayan, hakkını arayan  bir karakterdir.  Eserin diğer ana karakteri olan Abdi ağa ise köyde varolan her şeyin sahibidir. Anlatılan olaylar çoğunlukla bu iki karakter etrafında şekillenir. İnce Mehmed’in yaşadığı haksızlık karşısında nasıl değiştiğine  ve nasıl bazı durumlara mecbur bırakıldığına bizlerde şahit oluruz. Anadolu insanının ruhunu ve sevdasını da bizlere hissettir yazar.
Eser hüzün ile umudu bir arada barındıran nadir kitaplardan biridir.  Yaşar Kemal İnce Mehmed ile bizleri yüzyıllarca sömürülmüş Anadolu köylüsünün hakkını  “incememedlik” etrafında aramaya davet eder.
 
Nur Yüksel Öztürk