https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Ortaçağ edebiyatı Avrupa’da Ortaçağ’da yazılmış eserleri içerir. Genel olarak, tarihçiler bu dönemi Roma İmparatorluğu’nun yıkılışı ile Rönesans’ın başlangıcı arasında bulurlar. Bu dönemde, Orta Doğu Doğu Avrupa’da Bizanslılar şiir, nesir ve drama içeren Yunan edebiyatı üretmeye devam ettiler.. Aynı şey Batı Avrupa’daki Latin yaratıcı edebiyatta da oldu. Bununla birlikte, Geç Ortaçağ’da (yaklaşık 1000-1500), yaratıcı ortaçağ edebiyatı çoğunlukla yerel dillerde gelişti; yani, Avrupa’nın anadillerinde. En ünlü ortaçağ türü, nesir ya da anlatı şiirinden oluşan kahramanlık efsanesidir..

Öte yandan, lirik şiir ve drama esas olarak Orta Çağ veya Geç Ortaçağ’da ortaya çıkmıştır. Liturjik edebi eserler, çoğunlukla Latince yazılmış; o zamanlar ana kültürlerarası dildi ve kilise ve akademik dünya tarafından kullanılan dildi..
Orta çağda gelişen edebi kültür, zamanın çok ötesindeydi. Çeşitli dillerde (Latince, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca, İspanyolca) geliştirilmiştir. Bu literatür büyük ölçüde katkıda bulundu ve modern kurgu eserleri üzerinde kalıcı bir etkiye sahipti..

‘Ortaçağ edebiyatı’ deyince  birkaç isim aklınıza gelir: Geoffrey Chaucer, Dante, Beowulf’un anonim yazarı. Peki ortaçağ yazımının harika ve renkli dünyasını keşfetmeye başlayalım mı? İşte ortaçağ edebiyatının zengin mükemmellik hissi veren on tavsiyemiz.

Dante,  İlahi Komedya

Dante tarafından 14. yüzyılın ilk yarısında yazılmış, İtalyan edebiyatının en meşhur epik şiiri ve dünya edebiyatının önemli bir başyapıtı.[1]
Komedya’da Dante, ölüm sonrası sırasıyla CehennemAraf ve Cennette geçen seyahati, hikâyenin kahramanı da olan kendisinin ağzından anlatır. Orta Çağda “Komedya”, “tragedya’nın” aksine sonu iyi biten hikâye anlamına gelirdi. Burada eserin adındaki “komedya” kelimesi, öyküsünün güldürü unsurları taşıdığı anlamına gelmez.
Orta Çağ ile Rönesans arasındaki geçiş döneminde yazılmış bu şiir, hayal gücü ve alegorik tasavvuru, ölüm sonrası hayatı anlattığı öyküsü ile Hristiyan batı kiliseleri tarafından benimsendi. Eserin orijinal adı “Komedya” olmakla birlikte daha sonra, 1360 yılında Giovanni Boccaccio tarafından başına “İlahi” kelimesi eklenerek Hristiyanlaştırılmıştır.
Toskana lehçesi ile yazılan eser, bu lehçenin modern İtalyan dili olarak gelişmesine yardım etmiştir.

 Geoffrey Chaucer,  Canterbury Masalları 

14. yüzyılda Geoffrey Chaucer tarafından yazılan eserdir. İngilizce‘nin yazılı ilk eserlerinden biri olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Londra dolaylarından Canterbury‘de ki katedralde bulunan Saint Thomas Becket Mabedi’ne doğru hac yolculuğuna çıkanların, yol boyunca vakit geçirmek için birbirlerine anlattıkları hikâyelerden oluşur.
Chaucer’in en başarılı ve ünlü eseridir. Yazarın bu hikâyeleri yazarken daha evvel İtalya‘ya yaptığı bir seyahatte okuduğunu söylediği Decameron Hikâyeleri‘nden büyük ölçüde etkilendiği ve kitabındaki hikâyelerin yapısı ile Decameron’dakilerin benzeştiği düşünülmektedir.
Chaucer aslında 120 hikâye yazmayı planlanmış ancak bunların sadece 24 tanesini gerçekleştirmiş olarak görünse de 4 tanesi hala eksiktir. 20 tanesi tam olarak yazılmıştır. Manzum bir şekilde yazılan hikâyelerin sadece iki tanesi mensurdur. Kitap Orta Çağ İngilizcesi ile yazılmıştır.

Kempe  Kitabı

Atfedilen bir ortaçağ metindir Margery Kempe , bir İngiliz Hıristiyan mistik ve hac onbeşinci yüzyılın başında yaşadı. O (etkileşim onun vizyonları dahil Kempe hayatını, onun seyahatlerinizi, ilahi vahiy olduğu iddiasıyla deneyimlerini ayrıntılı İsa ve bu gibi kilit İncil etkinliklerde onun varlığı hem de diğer dini figürleri) Doğuşu ve çarmıha germe .
Kempe kitabı Tanrı’nın önünde tevazu göstermek amacıyla Kempe başvurmak için deyim grup “bu yaratığı” istihdam, üçüncü kişi yazılır. Kempe cahil olduğu iddia edilen ve onun kitabı yere bırakırken iki scribes dikte. Kempe kitabının Modern sürümleri bir tarafından kopyalanmış bir el yazması dayanmaktadır çizici onbeşinci yüzyılda bazen Salthows adlı (orijinal el yazması kesildi). Tarafından yapılan son araştırma Anthony Bale Salthows biri Richard Salthouse, Norwich’in katedral manastıra bir keşiş olduğunu öne sürdü. Daha sonra Albay W. Butler-Bowdon ait Salthows el yazması, bir evde bulundu Lancashire tarafından 1934 yılında Umut Emily Allen metnin ikinci Modern baskısının yayınlanması etkili oldu. El yazması tarafından satın alındı British Library tarafından düzenlenen müzayedede Kaptan Maurice E. Butler Bowden (1910-1984) den Sotheby 24 Haziran 1980 tarihinde Londra’da.
Tam metni keşfinden önce, Kempe kitabının bilindiğini herkes tarafından bir broşür oldu Wynkyn de worde alıntıların yedi sayfa içeriyordu 1501 Margery Kempe Kitabı . Kempe kitabı yaygın ilk olarak çağırılır otobiyografi İngilizce; Ancak bilim adamları doğru bir bir otobiyografi çağrılabilir konusunda hemfikir, yoksa daha doğru bir şekilde sınıflandırılacak inanç itirafı veya autohagiography.

Marco Polo,  Seyahatler 

(d. 15 Eylül 1254, VenedikVenedik Cumhuriyeti – ö. 8 Ocak 1324 Venedik Cumhuriyetiİtalyan gezgin. Ünlü kâşif ve tüccar Niccolo Polo‘nun oğludur. Bazı kaynaklar Marco Polo’nun aslında Macar olduğunu ve Dalmaçya’nın Korcula adasında doğduğunu bu ada o zaman Venedik protektorası olduğu için Venedikli ve İtalyan bilindiğini söyler.
Çocukluğunda, Karadeniz ve Akdeniz‘deki ticaret merkezlerine uğrayan babasıyla yolculuk yapmıştır. Ticareti Asya’ya seyahat ederek Kubilay Han ile tanışan babası Niccolo ve amcası Matteo’dan öğrenmiştir. Babası ve amcası 1269 yılından Venedik’e dönerek ilk defa Marco ile tanışmıştır. Daha sonra üçü birlikte Asya’ya 24 yıl sürecek bir seyahate çıkmışlardır. Bu zaman dilimde Uzak Doğu ile ticaret yolları geliştirmeye çalışan Marco Polo, parası olan insanların mallarını satmak üzere anlaşmalar yapmıştır. Bu olay günümüz “risk sermayesi”nin ilk örneğidir. O zamandaki genel anlaşma sigorta bedeli dahil %25’e yakın bir faiz oranı ile maceraperest tüccara sermaye sağlamak şeklindeydi.
Geri döndüklerinde Venedik’i Cenevizliler ile savaşırken bulmuşlardır. Cenevizlilere esir düşmüş ve hikâyelerini hücre arkadaşına yazdırmıştır. 1299 yılında serbest bırakıldıktan sonra zengin bir tüccar olmuş, evlenmiş ve üç çocuğu olmuştur. 1324 yılında ölmüş ve Venedik’te bulunan San Lorenzo Kilisesi’ne gömülmüştür.
Marco Polo Çin’e ulaşan ilk İtalyan tüccar değildir ancak tecrübelerine ilişkin detaylı bir kitap bırakması Dünya çapında tanınmasını sağlamıştır. Bu kitap Kristof Kolomb ve birçok diğer gezgine ilham vermiştir.

 Monmouth’dan Geoffrey,  Britanya Krallarının Tarihi 

Özgün adıyla De GESTIS Britonum ( Britonların Deeds On ) bir olduğunu pseudohistorical tarafından 1136 civarında yazılı İngiliz tarihinin hesabı, Monmouth Geoffrey . Bu hayatlarını anlatıyor Britonların kralları başlayarak iki bin yıl boyunca Truvalılar kurucu İngiliz ulusunu ve kadar devam Anglosakson 7 yüzyıl civarında İngiltere’de çoğunun kontrolünü üstlendi. Bu merkez parçalarından biri İngiltere’nin Matter .

16. yüzyılda içine tarihsel kuyunun olarak alınan rağmen, şimdi tarih olarak hiçbir değeri yoktur olarak kabul edilir. Gibi olaylar anlatıldığı, zaman Jül Sezar ‘ın İngiltere’nin istilaları , çağdaş tarihlerden teyit edilebilir, Geoffrey’nin hesabı çılgınca hatalı olduğu görülebilir. Bununla beraber, hikayesi bilinen en eski sürümünü içeren ortaçağ edebiyatının değerli parçası olarak kaldığını Kral Lear ve üç kızı ve efsanesini sevdirmek yardımcı Kral Arthur .

Anonim,  Mabinogion 

(Orta Çağ boyunca Avrupa’da ve ötesinde mevcut aslında tüm yazılı eserler kapsayan geniş bir konudur 14th Rönesans başlangıcına Batı Roma İmparatorluğu yaklaşık MS 500 düşmesinden itibaren, bin yıl olduğunu 15. ya da 16. yüzyıl, ülkeye bağlı olarak). Bu zamanın literatür dini yazıları yanı sıra laik eserlerin bestelenmiştir. Sadece çağdaş literatürde olduğu gibi, bu aradaki tüm noktaları dokunmadan, tamamen kutsal gelen exuberantly küfür etmek, çalışmanın karmaşık ve zengin bir alandır. Literatürde eserleri genellikle köken, dil ve türün yerine göre gruplandırılır.

 Anonim,  Beowulf 

Ortaçağ döneminin en büyük İngiliz şiiri mi? Kesinlikle ilklerden biri. Germen edebiyatının en eski destanı olan ve günümüze ulaşan Beowulf destanı kimliği bilinmeyen bir şair tarafından yazılan destansı bir şiirdir. İskandinavya’dan İngiltere’ye göçen Germen kabilelerinin eski vatanları olan Geatland bölgesinde geçen bu destan Beowulf adında ki olağanüstü güçlü, korkusuz ve yardımsever bir savaşçının yaşadıklarını anlatır. Beowulf’un günümüze kadar kaybolmama sebebi önce sözlü edebiyat ile birlikte nesilden nesile aktarılması sonra ise yazıya geçirilebilmiş olması olarak düşünülür.

 İsimsiz,  Nibelungenlied 

Der Nibelunge Liet’in veya Der Nibelunge değil ) olarak tercüme Nibelungs Song of , bir olan epik şiir yazılmış 1200 yerinden Orta Yüksek Almanca . Onun anonim şair bölgesinden muhtemel olduğunu Passau . Nibelungenlied neredeyse tüm boyunca tarihi olaylar ve 5. ve 6. yüzyıllarda ve bu yayılma bireylerde aslına bazılarına sahiptir sözlü geleneğe dayanan Germen konuşan Avrupa. İskandinavya’dan Alman şiirine paraleller özellikle bulunan kahramanca bırakır ve Şiirsel Edda ve Völsunga destan .
Şiir iki bölüme ayrılır: Birinci bölümde, Siegfried gelir Worms elini kazanmak Burgonya prenses Kriemhild kardeşi Kral dan Gunther . Gunther Siegfried Gunther savaşçı kraliçe elde yardım ederse Siegfried Kriemhild evlensinler kabul eder Brunhild eşi olarak. Siegfried yapar ve Kriemhild evlenir; Ancak Brunhild ve Kriemhild Burgundian vasalına tarafından Siegfried’in cinayetini sonunda lider, rakip haline Hagen Gunther’ın katılımı ile. İkinci bölümde, dul Kriemhild ile evli Etzel , kralı Hun . Daha sonra Hagen öldürmek amacıyla ETZEL krallığı ziyaret etmek kardeşi ve kendi sahasına davet eder. Onun intikam ETZEL mahkemede yanı sıra ETZEL krallığının yıkılması ve Kriemhild kendini ölümüne gelen tüm Burgundians ölümü ile sonuçlanır.

Nibelungenlied ilk kahramanlık destanı yazılır kahramanca şiir daha büyük bir tarz buldum yardımcı Almanya’da ve yazılı olarak düzenlenmiş oldu. Şiirin trajedisi ortaçağ kitleyi rahatsız etmek ve çok erken bir netice üzerinde, yazılmış görünen Nibelungenklage trajedi daha az kesin yapılmış. Şiir etrafında 1500 sonrasında unutuldu ama “Alman Dublaj 1755 yılında yeniden keşfedilen İlyada “, Nibelungenlied Alman milli destanı olarak yeni bir hayata başladı. Şiir milliyetçi amaçlar için kullanılması ve ağır, antidemokratik gerici ve kullanılan Nasyonal-Sosyalist öncesi ve sırasında propaganda İkinci Dünya Savaşı . Onun mirası bugün en görünür Richard Wagner ‘in opera döngüsü Der Ring des Nibelungen Ancak çoğunlukla Eski İskandinav kaynaklarına dayanmaktadır. 2009 yılında, üç ana el yazmaları Nibelungenlied içinde yazılı idi UNESCO ‘ın Dünya Register Anısına kendi tarihsel önemi tanınması. Bu “Ortaçağ Alman destanlarının, kesinlikle en güçlü en etkileyici biri, vb.” Olarak anılmıştır

Ömer Hayyam,  Rubaiyat

Rubailer olarak da bilinen, bin civarında şiirin toplandığı, Ömer Hayyam‘ın en ünlü eseridir.
Rubaiyat arapçada dörtlükler anlamına gelmektedir. sıra dışı bir figürün olağanüstü bir eseridir

Anonim,  Sir Gawain ve Yeşil Şövalye 

On dördüncü yüzyıl sonlarında kimliği bilinmeyen bir şairin yazdığı Sir Gawain ve Yeşil Şövalye dolaylı bir ahlak dersi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir büyü, korku, baştan çıkarma ve macera hikâyesidir.
Noel akşamı, elinde koca bir baltayla Arthur’un şölenine dalan, atı da kendisi gibi yemyeşil bir şövalye, kralı bir oyuna davet eder. Kralın yerine bu meydan okumayı kabul eden Gawain adlı şövalye hikâyenin devamında hem fiziksel, hem ahlaki açıdan sınanacaktır.
Şiirde standart İngilizceyle günlük dil, Platonik aşkla cinsellik, zarif davranışlarla kan ve vahşet, zengin doğa görünümleriyle şaşaalı kapalı mekân tasvirleri iç içe geçer. Şövalye hikâyelerinin klasik düzeni Sir Gawain ve Yeşil Şövalye için de geçerlidir: Temeli İsa’nın Kutsal Kâsesi’ni aramak olan bir yolculuk, baş edilmesi gereken doğaüstü bir düşman, ölümle yüzleşme ve bu deneyim sonunda şövalyenin daha olgun bir insana dönüşmesi…