https://www.yazi-yorum.net/wp-content/uploads/2020/06/hakkimizda.jpg

Editörlüğünü Zeynep Eşin’in üstlendiği Bir Ayna Dört Kadın Öykü Kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketi ile raflarda yerini aldı. Bir Ayna Dört Kadın, yalnızlığın aynasına bakan dört kadının o aynada gördüklerini kendi anlatım dilleriyle okurla buluşturdukları öykülerden oluşuyor. Dört ses ve on iki öykü.

Oğlunu bulma umudunu hiç kaybetmeyen bir anne, hayatın içinde sıradan koşuşturmaların girdabında kaybolan bir cibiliyetsiz, gitmek sadece bir eylem, unutmak ise kocaman bir devrimdir sözü kulaklarında çınlayan bir eş, elini uzatsa yazın öğle sıcağında bilye oynayan çocukluğuna eli değecek sözcüklerini kaybetmiş bir kadın.

Dünyadan uzakta olmak ve yine de onun sokaklarında yürümektir yalnız olmak. Kaynak sularıyla eriyen karlarla dolu, gürültülü bir derenin yanında, patikada yalnız başına yürümek, o yalnız ağacın güzelliğinde yalnız olduğunun farkında olmaktır. Hayal kırıklıklarının acılarıyla ifade edilmemiş yalnızlık, sokaklarda yürüyen o adamdır, o kadındır, o çocuktur.  Hüzün, o yalnızlığın hareketidir.

İnsanlar aynaya baktıklarında camın arkasında kendi görüntülerini görürler. Bu görüntü, parlak yüzeyle karşılaşan ve geri sıçrayan veya yansıyan ışınları yansıtır. Peki ya aynada gördüğümüz biz değilsek!

Ötekilerin resmini kendi yüzüne yapıştıran bu dört kadın, edebiyattaki yalnızlığı bu kez on iki karakterin çıkmazında, hezeyanlarında ve ‘’öteki’’ nin görüntüsünde bizlere yansıttılar.

Bu öyküler hem bir toplumun hem de bu toplumun eleştirisinin bir fotoğrafıdır.